Amikor egy teljesen új és ismeretlen dologgal találkozunk, óhatatlanul elkezdjük az első benyomások, ismertetőjegyek alapján valami olyan összehasonlítgatásokkal kezdeni az ismerkedést, amitől azt reméljük, hogy segít jobban megérteni azt, amivel szemben állunk. Ezért is születtek meg pár nappal a NOK (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) tényleges elindulásával az első ilyen mankónak szánt összehasonlítások. Vannak ugyan közös vonások, paraméterek, mint például az új lakás/ház vásárlásának állami támogatása 30%-kal, de ezen kívül szinte semmi más azonosságot nem talál az, aki mélyebbre ás a termékismertetőkben.

Címszavakban néhány hasonlóságnak látszó különbözőség:

 • Felhasználhatóság:
  • LTP: új és használt ingatlan vásárlására, felújítása és más egyéb lakáscél
  • NOK: csak újépítésű lakás/ház vásárlására, ahol a vásárló lesz az első tulajdonos a tulajdoni lapon, az eladó csak gazdasági társaság lehet.
 • Futamidő:
  • LTP: jellemzően 4, 5, 6, 8, 10 év, de bármikor megszakítható, illetve hosszabbítható
  • NOK: fixen 120 hónapos (10 év) és 180 hónapos (15 év) futamidejű közösségek indulnak, bár ennél lényegesen rövidebb is lehet az új lakáshoz/házhoz való jutás ideje, ami függ a saját és a közösség rendes és rendkívüli befizetéseinek mértékétől, no meg némi szerencsétől is.
 • Állami támogatás:
  • LTP: a befizetett összeg 30%-a, max. 72.000 Ft/év, max. 720.000 Ft/szerződés (havi 20.000Ft-os befizetéssel és 10 éves futamidővel maximalizálható)
  • NOK: a befizetett összeg 30%-a, max. 300.000 Ft/év, max. 4.500.000 Ft/szerződés (csak 15 éves futamidővel maximalizálható és minimum havi 101.333Ft-ot kell befizetni, amiből egy 19,5 millió forintos új lakást/házat lehet venni.)
 • Likviditás:
  • LTP: bármikor megszakítható, a befizetett pénzünkhöz és annak kamataihoz adómentesen szinte azonnal hozzáférhetünk. Ha már legalább 4 év letelt a szerződésből, és lakáscélra fordítjuk ezen megtakarításunkat, akkor még az állami támogatást is megkapjuk.
  • NOK: csak a közösség megszűnésekor, vagyis amikor minden aktív közösségi tag új lakáshoz/házhoz jutott már, a megszűnési eljárás keretében kerül visszafizetésre (bizonyos költségek levonását követően) a befizetett összeg, mindenféle kamat és állami támogatás nélkül. Ha a futamidő közben szeretnénk pénzzé tenni tagi befizetéseinket, az csak "másodpiacon" lehetséges, ha valaki másnak (nem közösségi tagnak!) átruházzuk szerződésünket, és az új tag megfelel a közösségbe lépés követelményeinek.

Ha már mindenképpen hasonlítgatni akarunk, akkor ezt a konstrukciót sokkal inkább a hiteltermékekkel érdemes összevetni, hiszen a pénzhezjutás, a fedezetbiztosítás és más biztosítékok nyújtásának igénye, a járulékos költségek fajtája és mértéke sokkal inkább egy hiteltermékben lelhetők fel manapság. Így viszont akár még az is előfordulhat, hogy kevesebb befizetéssel és költséggel együtt jutunk magasabb összeghez, mindezt kamat nélkül! Ezt következő bejegyzésemben mutatom meg részletesebben.

Aki viszont addig nem akar várni, akár az LTP, akár a NOK szimpatkus neki az állami százezrek/milliók lehívásához lakáscéljaihoz, kérem hívjon (+36-30-8586-913) és még ennél is hajmeresztőbb dolgokat mutatok! ;)