Azon lendüljünk is túl, hogy a számlaadás az nem lehetőség, hanem kötelesség, lenne. De a "majd okosban megoldjuk" országában ez valóban szinte mindennapos opció, még. Azonban ha valaki ezt választja, jó, ha az alábbi lehetőségeket is végiggondolja, hogy amit nyer a réven, nem veszít-e többet a vámon?

  • A kivitelezők többsége csak a munkáját tudja ilyen konstrukcióban megoldani, hiszen felhalmozni, majd leamortizálni, végül leselejtezni ennyi mennyiségű építőanyagot, azért már eléggé kockázatos manapság. Szóval az építőanyagokat mindenképpen számlával (ÁFA-val) együtt tudja ő is, és Ön is beszerezni.
  • A kivitelezők többsége áttért a KATA, KIVA rendszerébe, ahol egy elég széles bevételsávban tud a vevő számára is kedvező módon számlázni, akár ÁFA-mentesen is! Érdemes ezt a szempontot is figyelembe vennie szakember választásakor. Az ÁFA-s kivitelezők most úgyis a CSOK-os projekteken dolgoznak a vevők ÁFA visszaigénylési lehetősége miatt.
  • Bármilyen minőségi kifogást vagy garanciaérvényesítést csak számla ellenében lehet benyújtani, vagy lehet jogi útra terelni jó sikeresélyeséggel. Számla nélkül ez szinte esélytelen és akkor lehet vitázni, új kivitelezőt keresni...
  • Egy káresemény kapcsán a felújítást és összegét igazoló számla nélkül a biztosító csak egy átlagos értéket tud figyelembe venni az épület életkora és területe alapján. Minden állagmegóvó vagy értéknövelő munkáról ezért is érdemes a számlát megőrizni, hogy minél nagyobb/reálisabb kártérítési igénnyel tudjon biztosítójához fordulni.
  • Bármilyen polgári peres eljárásban, jogi procedúrában (pl. öröklés, válás, stb.) bizonyítani, hogy ki, mennyit és mikor tett hozzá a közös ingatlanhoz, a legegyszerűbb módja ezen munkák számlákkal történő igazolása.
  • Ha Ön befektetési céllal vesz felújítandó ingatlant, és azt 5 éven belül akarja értékesíteni, akkor a kedvezőbb adózás miatt szintén számlával kell tudnia igazolni az ingatlanon elvégzett értéknövelő munkákat.

Érdemes a fentiek kapcsán végiggondolnia, hogy az Ön esetében mennyi kockázatot jelent, és mennyi pluszkiadást jelenthet ezen szempontok figyelmen kívül hagyása. Hiszen akármilyen jó állapotú ingatlanban is lakik most, az biztos, hogy előbb-utóbb fog/kell felújításra költeni. A kérdés csak az, hogy az errevalót 30%-os állami támogatással (max. 72.000Ft/év) és saját előtakarékoskodással teremti elő 4-10 év alatt, vagy állami támogatás nélkül és jelentős kamatterhekkel terhelten hitelfelvétel formájában!? Amennyiben a lakáskasszás opció mellett dönt, kérem hívjon (+3630-8586-913), hogy segíthessek az Önnek és céljainak legmegfelelőbb megtakarítási konstrukciót megtalálni.